Teknostart/Realstart for MTFYMA, BFY og MLREAL: Introduksjon til LaTeX

August 2012.     Jon Andreas Støvneng

Brukernavn og passord

Når du har betalt semesteravgift, vil det på forsiden på Studweb dukke opp en dato i feltet som kalles "Semesterkvittering sendt". Hvis denne datoen er tidligere enn i går, kan du gå inn på bas.ntnu.no og aktivere din bruker, dvs få brukernavn og passord. Din epostadresse blir da brukernavn@stud.ntnu.no.

Trådløst nettverk på NTNU - eduroam

Det trådløse nettverket eduroam fungerer både på NTNU, i byen og på mange andre universiteter i Norge og utlandet. Informasjon om oppsett finner du her.

LaTeX på Windows

Installer de to programmene under i den rekkefølgen de står her (Først MiKTeX, deretter TeXnicCenter.): Første gangen du starter TeXnicCenter, vil programmet spørre hvor MiKTeX er installert. Angi da katalogen der latex.exe ligger (hos meg, C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin). Etter dette kan du bare godta standardinnstillingene.

LaTeX på Mac

LaTeX på Linux

LaTeX følger gjerne med som standard i de fleste Linux-distribusjoner. Bruk din favoritt-teksteditor (f.eks. Emacs, pico, vim etc.) til å opprette en tekstfil med LaTeX-koden, og kjør så "pdflatex filnavn.tex" for å generere en PDF-fil.

Figurer i LaTeX-dokumenter

Et nyttig program for å lage pene figurer er inkscape (for Windows). For mac og linux, gå til download-siden til inkscape.org og følg instruksjonene under Official Release Packages. Et brukbart alternativ i linux (og muligens mac) er xfig.
Det anbefales å lage figurer i PDF-format. Da vil det forhåpentlig gå smertefritt å oversette ("kompilere") LaTeX-dokumentet direkte til PDF. De fleste har vel et program som viser PDF-filer på sin maskin. Hvis ikke kan du f.eks. laste ned Adobe Reader.

LaTeX-forelesning

Rapport

Nyttige filer og lenker